Blog o technice


 Jak správně vybrat digitální fotoaparát a nespálit se?

Chystáte se k nákupu digitálního fotoaparátu poprvé, nebo hledáte alternativu za stávající model? V každém případě je výběr vhodného foťáku poměrně stresující a časově náročnou operací nejen pro začínající, ale také pokročilé fotografy. Nabízíme základní rady a doporučení před nákupem digitálního fotoaparátu, abyste se při jeho nákupu nespálili. Článek zároveň funguje jako rozcestník mezi jednotlivými druhy digitálních fotoaparátů.

Správný výběr nového digitálního fotoaparátu vám usnadní, když si hned na začátku zkusíte odpovědět na několik důležitých otázek. Jaký druh fotografií chci převážně fotit? Jakou očekávám kvalitu fotografií, a co jsem pro ni ochoten obětovat? Kolik peněz hodlám do fotoaparátu investovat? Odpověď na všechny položené otázky najdete v další části našeho článku, kde zároveň rozebíráme jednotlivé typy digitálních fotoaparátů (kompakty, bezzrcadlovky či zrcadlovky), které mohou vyhovovat vašemu fotografickému zaměření.

Jak správně vybrat digitální fotoaparát a nespálit se?

Oblíbené foťáky na Heureka.cz | Nejprodávanější foťáky na Alza.cz

Malé digitální kompakty jsou cenově nejdostupnějšími fotoaparáty pro běžné fotografování každodenních situací. Pro jejich kompaktní rozměry a nízkou váhu je můžete mít neustále při sobě. Zaujmou také jednoduchou obsluhou a nabídkou automatických programů. S výjimkou pokročilých, ale také dražších kompaktů nedokáží pořizovat kvalitní fotografie při slabém osvětlení nebo na vyšší ISO. Jejich automatický systém ostření se spíše hodí na statické snímky. Živou fotografii (street) nebo sportovní momenty s nimi budete fotit velmi těžko. Více informací o digitálních kompaktech najdete v samostatném článku.

Moderní bezzrcadlovky vylepšují předchozí vlastnosti kompaktů při zachování rozumné velikosti a hmotnosti fotoaparátu. Obrazová kvalita se pak u většiny bezzrcadlovek (kompakty s výměnnými objektivy) přibližuje základním DSLR zrcadlovkám. Můžete tak pořizovat relativně kvalitní fotografie při jakémkoliv osvětlení. Mimo nejlevnější kategorii poskytují také dostatečně rychlý systém automatického ostření. Jejich možnosti pak postupně rozšíříte vyměnitelnými objektivy. Hlavní nevýhodou těchto CSC fotoaparátů je zpravidla velmi špatná ergonomie s minimem ovládacích prvků a absence klasického hledáčku. Další informace o bezzrcadlovkách najdete v samostatném článku.

Fotografie pořízené digitálním fotoaparátem

Použité fotografie jsou (se svolením) převzaty z fotogalerie Fotio.cz

Digitální zrcadlovky jsou pokročilé fotografické přístroje vhodné pro jakoukoliv fotografickou příležitost. Jejich schopnosti v podobě vynikající ergonomie, ale i možnosti pořizovat opravdu vysoce kvalitní snímky i během horších světelných podmínek ocení nejeden náročný uživatel. Můžete počítat s plnou kontrolu nad každým snímkem pro tvorbu kreativní fotografie. Nicméně jejich schopnosti stojí a padají na kvalitě používaných objektivů. V případě DSLR zrcadlovek se bez investice do objektivů rozhodně neobejdete. Daní za kvalitní fotografií jsou také nezanedbatelné rozměry a vyšší váha. Více o zrcadlovkách si můžete přečíst v samostatně vydaném článku.

Při výběru fotoaparátu se nesmíte nechat ovlivnit marketingovými chytáky, kterými se snaží zaujmout jednotlivý výrobci či prodejci. Rozhodně se nenechte zlákat počtem megapixelů, zde totiž platí, že méně je mnohdy více. Dále se místo pozornosti na optický zoom raději informujte na světelnost objektivu. Nezapomeňte, že objektiv s velkým ohniskovým rozsahem nemůže nabídnout takovou kvalitu, jako objektiv s malým zoomem nebo pevným ohniskem.

Nabídku nejprodávanějších digitálních fotoaparátů na českém trhu lze velmi jednoduše prozkoumat přímo v nákupním rádci Heureka, kde můžete ověřené e-shopy a zároveň i jejich ceny mezi sebou vzájemně porovnat.

Porovnejte i základní vlastnosti a důležité parametry digitálních fotoaparátů mnoha oblíbených značek na našem trhu. Na webu MegaDuel velmi jednoduše srovnáte digitální fotoaparáty, u kterých zároveň naleznete i užitečné odkazy na zajímavé recenze nebo jejich testy.

Hledáte dárek pro blízké? Využijte rady, tipy nebo nápady a vyberte ideální dárek pro ženy, originální dárek pro může nebo oblíbený dárek pro děti.

Srovnání digitálních fotoaparátů

Témata / Fotoaparáty / Rady a návody


Novější článek / Starší článek

Copyright 2012 - MegaDuel.cz, Všechna práva vyhrazena / O blogu